tirsdag den 3. december 2019

Casablanca dalen





Det er byen Casablanca, som giver navn til dalen, der ligger mellem hovedstaden Santiago og havnebyen Valparaiso. I dalen er der store temperatursvingninger mellem nat og dag.  Om vinteren er frostvejr ikke ualmindelig.



Da jeg og min familie for 25 år siden boede i Santiago de Chile,  kørte vi igennem dalen, når vi ville til stranden ved Viña del Mar. Dengang bestod landskabet af tørre områder med småbuske, men også græsmarker hvor kvæget græssede eller til høslet.  Casablanca var kendt for sin produktion af gode mælkeprodukter.








Nu er der stadig tørt i dalen, men der er færre køer - til gengæld er der kommet vin - 3000 ha med vin de seneste 20 år. Der er mange vingårde - eget af amerikanere, italienere og efterhånden rigtig mange kinesere.  Fordi dalen ligge så tæt ved kysten, som afkøles af den kolde havstrøm Humboldt, dyrkes der meget hvidvin, men der dyrkes også fremragende rødvin.

Der er en imidlertid en bagside ved denne udvikling, nemlig at vindyrkningen kræver meget vand! Og der er ingen restriktioner på vandindvinding. En jordejer, har ifølge loven, ret til at udnytte det vand der kan pumpes op det pågældende sted. Det er klart at store vingårde naturligvis har boret nogle dybe brønde og deres indvinding får grundvandspejlet til at falde i hele dalen. 

Dette vækker bekymring og vrede hos befolkningen, som frygter at de kommer til at løbe tør for vand,  som det allerede er sket nogle andre steder i Chile. Situationen lige nu bliver ikke bedre af, at det har regnet meget lidt de seneste år. Jeg har mødtes med den lokale miljøgruppe, som har fokus på vand, pesticider og affald. Ifølge dem ligger det store vandforbrug ikke i vanding, som for de fleste sker med dråbevanding - men mere for at beskytte planternes skud, sprøjter man store mængder vand ud når der kommer frost, som beskytter planternes skud med et islag.




Sidste uge var der en demonstration/gadeteater imod dyrkning af vin og avocado. tjek det ud på denne adresse


Chilenerne er for det meste godt klar over at der er problemer,  men generelt fråser man med vand til vanding af træer, sportsbaner, haver og etc. Det er nok fordi chilenerne traditionelt har haft nem adgang til vand, og de skal vende sig til at vandressourcer ikke er u-udtømmelige,  specielt hvis man får et mere tørt klima -  hvad meget tyder på.  Nu har det nu aldrig regnet meget i denne del af Chile, nedbøren er sparsom og kommer om vinteren. Om sommeren er der kommet et stabilt flow af smeltevand fra bjergene. Så er det jo klart at hvis temperaturene stiger, vil der måske ikke dannes så meget is i bjergene og herved også komme mindre smeltevand. 




3 kommentarer:

  1. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

    SvarSlet
  2. Interessant at følge dig Jørgen.

    SvarSlet
  3. det lyder som en god gang afslapning på din tur, dejligt at følge med i.
    Billederne er lidt underlige. Er det -solskin?- der er på dem.
    Pedro er fra Salta, eller opholder sig der hos sin familie, når han er i A. Jeg har engang mødt hans søster her i DK, men vil ikke ligefrem påstå at jeg kender nogle derovre. Tøv endelig ikke med at fortsætte turen, og skriv videre. H

    SvarSlet